אוכלוסיית החרדים בישראל היא חלק מהעולם היהודי המודרני, אך אי אפשר להתעלם מכך שהאופן שבו היא משתלבת שונה מזה של הציבור החילוני וציבורים מאמינים אחרים. הבדל זה בולט בין היתר בכל הנוגע לשירות הצבאי ולתעסוקה, אבל יש לציין שבשנים האחרונות הציבור החרדי משתלב יותר ויותר בתחומים שונים, כולל אפילו בתעשיית ההייטק – וזה לא במקרה. מי מסייע לו בכך? איך הסיוע הזה בא לידי ביטוי? ולמה זה בכלל חשוב?
משתלבים בצבא, בהייטק ובכלל
לאורך השנים נעשו ונעשים מאמצים שונים לשלב חרדים בישראל בהיבטים של החיים המודרניים שהם פחות מקבלים בהם ביטוי. בשירות הצבאי, למשל, יש מסלולים שונים שתפקידם לשלב במיוחד את הציבור החרדי בתוך צה"ל, ואחד המוכרים שבהם הוא מסלול חרב. מסלול זה משלב חרדים בשירות קרבי, והוא כולל 24 חודשים של לחימה ו-8 חודשים של לימודי מקצוע, מכינה להנדסאים או הכנה לתואר אקדמי. מבחינת תעסוקה, רשויות רבות תומכות ומובילות יוזמות שתפקידן לקדם ולשלב את הציבור החרדי. זהו למעשה מיזם חברתי של אנשים מהקהילה החרדית עצמה שמטרתו פשוטה: לשלב גם אוכלוסייה חרדית בהייטק הישראלי. תוכנית אולטרה קוד מיועדת לתלמידות סמינר חרדיות והיא עובדת על השלמת פערי ידע וכישורים, כשהמטרה היא להכשיר אותן כדי שיוכלו להתקבל לחברות הייטק מקומיות. למרות המיקוד בנשים בתוכנית ספציפית זו, קמא-טק מיועדת גם לנשים וגם לגברים.
מדוע דרוש עידוד מיוחד?
למה בכלל דרושות תוכניות מיוחדות שפונות ספציפית לחברה החרדית? קודם כל, במשפחות חרדיות ההכנסה הממוצעת נמוכה ביחס לזו של משפחה חילונית ישראלית ממוצעת. כמו כן, שיעור התעסוקה והיקפי המשרה נמוכים יותר. הלימודים בבתי הספר שונים מאלה של בתי הספר החילוניים, ולכן חרדים מגיעים לגיל העבודה עם רקע חלקי מבחינת חלק מהידע החיוני למשרות שונות. כשחרדים נמצאים כבר בגיל עבודה, לימודי תורה הופכים להיות עיסוק מרכזי של גברים חרדים רבים. חשוב להדגיש שלא מדובר בהכרח בחסרונות, שכן יש כאן אורח חיים שונה שמתאים לאוכלוסייה מסוימת ועונה על צרכיה. עם זאת, יש חרדים שמעוניינים בשינוי, גם אם מוגבל. במקרים כאלה נדרש לפעמים סיוע מיוחד, פשוט בגלל הצורך לגשר על פערים גדולים בידע וניסיון. בצבא ובשוק העבודה יש גופים מיוחדים שמסייעים בכך, והם מאפשרים לשינויים להתבצע באופן יותר חלק ומסודר.
זמנים משתנים, הזדמנויות נפתחות
החברה החרדית יכולה היתתה להמשיך עוד שנים רבות באורח החיים שבה היא חיה לפני 10 או 20 שנה. עם זאת, שינויים שונים בחברה, בטכנולוגיה, בשוק התעסוקה ובצבא פותחים להם הזדמנויות חדשות. זה מתבטא בכל תחומי החיים – מפיתוח אתרי נופש לציבור הדתי ועד להתאמת מקומות תעסוקה. אם אתם למשל חרדים בישראל שמתעניינים בשירות צבאי אבל חשוב לכם להמשיך באורח חיים דתי, יש לכך כיום מסגרות מתאימות, וכך גם לגבי משרות שונות.
לסיכום
הזמנים משתנים, וכך גם עולם העבודה. אין ספק שאחד השינויים המעניינים והמפתיעים ביותר הוא בשילוב הזה של חרדים בישראל בעולם ההייטק, וסביר שעוד נראה בכך תמורות מעניינות. מעבר לתועלת של ניצול ההזדמנויות בקרב החברה החרדית עצמה, יש בכך גם תועלות עבור החברה הישראלית בכלל, משום שהדבר מקדם הבנה הדדית בין אוכלוסיות שונות. הוא עוזר לחברה החרדית להכיר יותר מקרוב את זו החילונית וגם להפך – החברה החילונית נחשפת בצורה כזו יותר לעולם החרדי, שהוא חלק גדול מהחברה הישראלית בכלל.