החלטתם להוסיף חדר בבית, או לחלופין קיבלתם אישור הקלה? הרי שתצטרכו לשלם היטל השבחה! היטל השבחה הוא תשלום למדינה על כך שהחלטתם להשביח את הנכס שלכם ולהעלות את הערך שלו, העניין הזה כפי שהבנתם דרוש בתשלום מס. החובה לתשלום ההיטל מוטלת על בעלי הנכס, אז למרות שבמקרים מסוימים הועדה המקומית מאשרת 'תוכנית בניין עיר' (תב"ע) לבניית חדר נוסף בבית בבניין מסוים למשל, היא לא לוקחת על עצמה את הוצאת הבנייה ואת היטל ההשבחה, לכן אם תרצו לממש את הזכות אתם תצטרכו לשאת בתשלום ההיטל. אז מה עוד צריך לדעת על היטל השבחה? הפרטים לפניכם, המשיכו לקרוא!
מהו היטל השבחה?
היטל השבחה הוא חיוב שמושת על בעלי מקרקעין, היטל שבעל נכס נדרש לשלם במידה ופעל לשבח את הנכס שלו. כיצד? זה יכול להיות בשלוש דרכים, האחת היא באמצעות אישור 'תוכנית בניין עיר' או בקיצור "תבע" שהועדה המקומית אישרה, למשל אם היא לפתע אישרה שבבניין מגורים איקס שבפתח תקווה בעלי הנכסים יוכלו להגדיל את המרפסת, על כך בעלי הנכסים בבניין, במידה ויחליטו לממש את הזכות יצטרכו לשלם היטל השבחה. דרך נוספת מתבססת על 'אישור הקלה', אישור שמוענק מכורך חוק התכנון והבנייה שהוא למעשה סטייה ממנו, האישור מאפשר לבנות בית מסוים שלא לבנות בהתאם לכללי הבניה הרגילים, בתנאי שהסטייה לא תהיה ניכרת, גם במסגרת האופציה הזו בעל הכנס יתבקש לשלם היטל השבחה. האופציה השלישית היא שימוש חורג, שבדומה ל'אישור הקלה' בעל נכס מחליט לבנות בניגוד להוראות הבנייה במקום, אך הוועדה המקומית יכולה לאשר לו לעשות כך, וגם אז הוא יצטרך לשלם היטל השבחה!
כיצד משביחים נכס?
השבחת נכס, כלומר עליית שווי הכנס בשוק. איך עושים זאת? ניתן לעשות זאת במגוון דרכים, למשל: הוספת קומה בבית, הוספת מרפסת, הוספת חדר נוסף ועוד. כל צעד כזה משדרג ומעלה באופן משמעותי את ערך הנכס, לכן נדרש לשלם במקרים אלו היטל השבחה. כמו כן, חשוב לציין כי מרבית היטלי ההשבחה משולמים על ידי בעלים של בתים פרטיים ודירות גן.
מי פטור מתשלום היטל השבחה?
מסתבר שלא כל בעלי הנכסים מחויבים בתשלום היטל השבחה, אז מי פטור מכך? להלן הפירוט המלא:
- בעלי נכסים אשר הנכס שלהם ממוקם בשכונה המוגדרת כ'שכונת שיקום' לפי הגדרות הממשלה.
- קרקע המוגדרת כממוקמת ב'שכונת שיקום'.
- השבחה באזור בו הממשלה הכריזה עליו כפטור מתשלום היטל.
- השבחה בשל תוספי שטח בשל נגישות, כמו למשל מעלית.
- השבחה לשימוש בתור דרך ציבורית.
- בנייה או הרחבה של דירת מגורים בשטח כולל של עד 140 מטר, כל עוד הבעלים יגורו בה במשך הרבה שנים לאחר סיום בניית הדירה.
- בנוסף, הוועדה המקומית יכולה לבחור לאשר פטור מתשלום היטל השבחה באופן חלקי או מלא בשל הקלה או התרה של אישור חורג בעקבות מצבו של הנכס.
לפי מה נקבע היטל ההשבחה?
את היטל ההשבחה קובע שמאי מקרקעין מטעם הוועדה המקומית, השמאי בודק את השטח ובוחן את עליית ערך הדירה על סמך השינוי שנעשה בבית. את ההערכה שלו הוא מגיש לוועדה ולאחר מכן נקבע התשלום אותו תתבקשו לשלם. לאחר תקופה הוועדה תפרסם לוח שומה, שם תוכלו לראות את פרטי המקרקעין שלכם ואת שיעור ההשבחה. לוח השומה שמפורסם נועד לעדכן את בעל הנכס על גובהו של ההיטל שהוא נדרש לשלם, והוא גם יכול לערער על הסכום.
בשורה התחתונה
היטל השבחה הוא כנס שבעלי נכסים צריכים לשלם במידה והם השביחו את דירתם והעלו את שווי הנכס בעקבות אותה השבחה.