לא רק בצו הראשון: הכול על המבחנים הפסיכוטכניים

המבחנים הפסיכוטכניים מוכרים לרוב האנשים בעיקר מהצו הראשון, אבל למעשה זהו אמצעי אבחון מקובל לבחינת קבלה לגופים רבים. השימוש במבחנים הפסיכוטכניים נעשה במסגרת המיון ליחידות שונות בצה"ל, לאקדמיה, למקומות עבודה ועוד. מה חשוב שתדעו על אופי מבחנים מיוחדים אלה ועל אפשרויות ההיערכות להצלחה בהם? לפניכם כל הפרטים – קצר ולעניין.

מעריכים התאמה מיטבית

מבחנים פסיכוטכניים הם מבחני התאמה אשר כוללים סדרת אתגרים מנטליים – שאלות היגיון, שאלות טכניות, שאלות מבוססות מתמטיקה ועוד, ובהמשך נביא כמה דוגמאות אופייניות לכך. באמצעות ערכת הכנה למבחנים פסיכוטכניים לשימוש עצמי חוזר ניתן להיערך למבחנים אלה מראש והיטב. חשוב לציין שמבחן פסיכוטכני זה לא מבחן פסיכומטרי. המונח "פסיכומטרי" מתייחס לסוג מבחנים שונה, וחשוב מאוד להבדיל בין השניים כי הם בעלי אופי ומטרה שונים אחד מהשני. במבט כללי, מבחן פסיכומטרי קשור להכנה למבחנים ללימודים אקדמיים ולהערכת המוכנות להם, ואילו מבחנים פסיכוטכניים נועד להעריך באופן מקצועי לפני קבלה לעבודה או לתפקיד מסוים. אגב, למנהלים עשויים להיות מבחנים שונים מעט, עם דגשים שמתאימים יותר לאופי הניהולי של תפקידם.

ההכנה למבחן

בעזרת ערכת ההכנה שהזכרנו קודם ניתן לתרגל שוב ושוב את המבחן הפסיכוטכני, כך שהמיומנות משתפרת בהדרגה. נכון שיש אנשים יותר מבריקים מאחרים, אך כישרון מולד לא מספיק ותרגול יכול ליצור הבדל גדול מאוד. עצם ההיכרות עם אופי המבחנים חשובה, בעיקר כשמדובר במי שלא עבר אותם מעולם או לפחות לאחרונה. הדבר חוסך מכם את זמן ההיכרות הראשוני וכן את ההסתגלות לאופן החשיבה שנדרש בכל סוג של מבחן כזה. כמו כן, תרגול כזה מסייע לצמצם לחצים לקראת המבחן ולהגיע אליו עם יותר ביטחון עצמי ופחות סימני שאלה. יש משמעות לפתרון נכון של האתגרים השונים במבחן פסיכוטכני, כמו גם למהירות הפתרון, ושני היבטים אלה ניתנים לתרגול מראש. מבחנים פסיכוטכניים נוטים להיות ממושכים, כך שיש כאן גם היבט של רכישת ושיפור הסיבולת המנטלית, ההתמדה והריכוז.

 

 

מה אופי המבחנים?

מבחנים פסיכוטכניים בנויים על פי סוגי החלקים הראשיים הבאים:

  • חלק פסיכולוגי – חלק שנועד לאבחן תכונות אופי, כגון יכולת עבודה בצוות ושיתוף פעולה.
  • חלק ייעודי – גרסה של החלק הפסיכולוגי, שמתמקדת בצורכי אבחון מיוחדים של הגוף שהבחינה מתבצעת בשבילו. בחלק זה יכולה להיות למשל הערכה של מידת היצירתיות של הנבחן אם זו תכונה חשובה שדרושה כדי להתקבל לחברה.
  • חלק כמותי – שאלות של ניתוח מידע באופנים שונים, חישובים מתמטיים וכדומה.
  • חלק צורני – שאלות שנועדו לבדוק תפיסה מרחבית ולוגיקה שקשורה לכך.
  • חלק מילולי – לוגיקה, הבנת הנקרא, אוצר מילים ועוד, אשר נבחנים גם בעברית וגם באנגלית.

כיצד זה נראה בפועל?

כמה דוגמאות לשאלות שעשויות להופיע במבחן פסיכוטכני:

  • מציאת איבר חסר בסדרה או מציאת צורה חסרה.
  • מציאת זוג מילים עם יחס שתואם לזוג מילים אחר. למשל, מהו היחס בין שבבים לבין גרזן, שהוא כמו היחס בין אדמה לאת? או בין קיטור לקומקום? או בין מנוע לעשן? או בין פרוסה לסכין?
  • א' מבוגר מ-ב' פי כך וכך, ג' צעיר מ-ב' בכך וכך שנים. מציינים בפניכם גם את סכום הגילים של שלושתם, ביחס ל-ג' והשאלה היא: בן כמה ב'?
  • מסקנות לוגיות, כמו למשל: אם מניחים שכל הבגדים הם פרחוניים וגם שאין סוג בגד מסוים (למשל חצאית) שהוא פרחוני, מה זה אומר? כאן יש לבחור מבין כמה מסקנות אפשריות.

לסיכום

אם אתם עומדים בפני הצורך לעבור מבחן פסיכוטכני, מומלץ בהחלט להיערך אליו מראש והיטב. ההמלצה תקפה גם אם עשיתם מבחן כזה בעבר הלא רחוק ובהצלחה וגם אם נראה לכם שאתם מבריקים ומוכשרים במיוחד בפתרון מבחנים באשר הם. זכרו שזהו מבחן חשוב במיוחד ושכדאי להגיע אליו מוכנים באמת.

שאלות בנושא לא רק בצו הראשון: הכול על המבחנים הפסיכוטכניים

למידע נוסף על לא רק בצו הראשון: הכול על המבחנים הפסיכוטכניים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד