כל מה שצריך לדעת על זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים

המונח "ילדים עם צרכים מיוחדים" הוא מונח כללי, אשר בתוכו נכללות מספר קטגוריות, למשל: נכות פיזית או נפשית. לרוב, ילדים המוגדרים תחת המטרייה של "צרכים מיוחדים", הם ילדים הסובלים מבעיות בריאותיות שלא מאפשרות להם להשתלב כראוי במסגרות חינוכיות. הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, או בעלי מוגבלויות כאלה ואחרות חיים את הקשיים והאתגרים של ילדיהם יום ביומו. מדובר בשגרת חיים לא פשוטה, המצריכה תמיכה חיצונית עבור הילד עצמו והמשפחה כולה. אז הנה כל מה שחשוב שתדעו על זכויות של ילדים עם צרכים מיוחדים במגוון תחומים.

קופת חולים

ילדים בעלי צרכים מיוחדים זכאים להטבות מקיפות בקופת חולים כגון: הוריהם לילדים עם מחלה כרונית פטורים מתשלומים עבור תרופות הנמצאות בסל הבריאות וגם עבור מזון תרופתי מסוים, עם תקרת מחיר שנקבעה להם. התקרה עשויה להשתנות מקופת חולים אחת לאחרת. בנוסף, הם פטורים מתשלום של השתתפות עצמית עבור שירותים רפואיים בקופות החולים – זה כולל גם טיפולים פסיכיאטריים ועוד. הפטור ניתן במקרים בהם הילד מקבל גמלת ילד נכה, גמלת ניידות או שהמחלה שלהם נכללת ברשימת מחלות שהוגדרו לזכות זאת, כמו ילדים הלוקים בתסמונת וויליאמס למשל.

 

 

מימון מכשירים רפואיים

עד גיל 18 ילדים בעלי צרכים מיוחדים זכאים למימון מלא של כיסא גלגלים וטיולונים. בנוסף, משרד הבריאות משתתף ברכישת מכשירי הליכה, נעליים רפואיות ותותבות כפיים – הוא משתתף בשיעור של עד 75 אחוזים.

טיפולים פסיכולוגיים/פסיכיאטריים

ילדים המתמודדים עם נכות מסוימת, זקוקים לקבל טיפול רגשי בשל האתגרים הקשים אשר הם נאלצים להתמודד עמם – בין אם זה בשיחות אצל פסיכולוג, או במסגרת טיפול תרופתי המעניק פסיכיאטר. כדאי לקבל טיפול, יש לפנות לרופא הילדים המטפל ממנו יש לקחת הפנייה לטיפול נפשי. ניתן לקבל זאת במרפאה של הקופה או באמצעות טופס 17 ברפאה חיצונית.

הגיל הרך

תינוקות אשר חולים במחלות מורכבות זכאים לסייעת אישית ל-4 שעות ביום, במטרה לשלב את התינוק במעון יום או במשפחתון. בנוסף, ילדים בעלי אלרגיה מסוכנת זכאים למימון של סייעת בזמן הארוחות שלהם.

גנים ובתי ספר

בכל מה קשור לגנם ובתי ספר, הזכויות משמעותיות אף יותר ביחס לזכויות של הגיל הרך. לפי חוק חינוך מיוחד תלמיד בעל מוגבלות זכאי לשירותי חינוך מיוחדים, המתאימים לרמת התפקוד וסוגל המוגבלות שלו. תלמידים המתמודדים עם קשיים לימודיים, חברתיים ורגשיים יהיו זכאים ללמוד בחינוך רגיל, בשילוב תוכנית מיוחדת שתבנה עבורם עם הצוות החינוכי של בית הספר, במטרה לסייע לילד להשתלב במסגרת רגילה ככל הניתן. יחד עם זאת, ילד שלמרות ההתאמות מתקשה להסתגל לכיתות "רגילות", יעבור ועדת זכאות ואפיון שתקבע האם הוא זכאי לשירותים של חינוך מיוחד, מהו סל המשאבים שיוענק לו ולמשפחתו. לאחר התשובה של הועדה, ההורים והילד יבחרו את המסגרת לחינוך מיוחד שהילד ילמד בה. כמו כן, ישנם מקרים בהם הועדה תבחר את המסגרת עבור הילד בעצמה. כמו כן, חשוב לציין כי מסגרות החינוך המיוחד מעניקות מסגרת חינוכית לילדים בני 13 עד גיל 21 במידת הצורך.

כמו כן, גם בבחינות הבגרות ילדים בעלי צרכים מיוחדים זכאים להקלות והתאמות, למשל: הארכת זמן, התעלמות משגיאות כתיב, דפי נוסחאות מורחבים במקצעות הריאליים ועוד. כמו כן, תלמידים חולים שלא מסוגלים לצאת מביתם למעלה מ-21 יום זכאים להיבחן בביתם.

בשורה התחתונה,

ילדים עם צרכים מיוחדים זכאים להטבות רבות. ביניהם גם הטבות מס, קצבאות מביטוח לאומי, הנחות בתשלומים על חשמל ארנונה ומים למשפחתו של הילד, תג לחניית נכים, נגישות במרחב הציבורי ועוד. כאמור, ילדים צרכים מיוחדים מסתובבים בעולם בתחושה קצת שונה מאדם שלא מוגדר בעל צרכים מיוחדים, הם תמיד יחושו שונים על רקע המוגבלות שלהם, לכן צריך לגבלות סובלנות והכלה עבור הילדים ומשפחותיהם.

שאלות בנושא כל מה שצריך לדעת על זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים

למידע נוסף על כל מה שצריך לדעת על זכויות ילדים עם צרכים מיוחדים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד